Vándoranimátorság

Szalézi animátorként úgy érzed, hogy szeretnél még több tapasztalatot szerezni és szívesen ellátogatnál más oratóriumokba is? Meghívást érzel arra, hogy missziós önkéntesként Te magad légy az ajándék mások számára ott, ahol a legnagyobb szükség van Rád?

Jelentkezz vándoranimátornak!

Szeretnénk lehetőséget biztosítani számodra, hogy megismerkedj más közösségekkel is, és általuk új élményekben legyen részed, melyek segítenek tovább fejlődni szalézi animátorságodban. 

Jelentkezz, ha:

  • szalézi animátor vagy
  • örömmel végzel önkéntes szolgálatot ott, ahol éppen szükség lenne Rád
  • fel tudsz ajánlani a nyaradból legalább egy hetet (legalább vasárnaptól szombatig)

Országszerte több olyan közösség is van, ahol örömmel fogadnak más önkénteseket is. Néhol a nyári táborokban van szükség a segítségre, de vannak olyan helyek is, ahol tanodák megvalósítása a cél, tanulmányaikban lemaradt fiatalok korrepetálása, esetleg szalézi közösségek segítése, a hétköznapi feladatokban való közreműködés. 

A Szalim segít abban, hogy olyan helyre tudj menni, ahol mindenképpen számítanak a segítségedre! A szállást és étkezést a befogadó oratóriummal egyeztetve megszervezzük számodra, a Te feladatod pedig az, hogy élj a talentumaiddal és segítségére legyél a közösségnek.

A jelentkezés véglegesítéséhez szükség lesz majd egy bemutatkozó motivációs levélre, illetve az oratóriumvezetőd támogatására.

További információkért és a jelentkezéshez írj nekünk az iroda@szalim.hu címre.

Számítunk Rád!
Szalim


ÉLMÉNYBESZÁMOLÓK

Erdős Luca – szalézi animátor (Óbuda)
2023

Gyermekkoromban sosem jártam oratóriumban, mert elég későn léptem be a Szalézi közegbe. Így csak elképzelésem van arról, milyen lehet táborozóként részt venni és arról, hogy mit jelenthet a kicsiknek az animátorok jelenléte.

Éppen ezért amikor Nyergesújfalura érkeztem külön elhatároztam, hogy akiket erre a hétre rám bíznak, valóban kapni fognak olyan odafigyelést, amire igényük van és megteszek minden tőlem telhetőt a jókedvükért. Csak remélni tudom, hogy sikerült ezt megvalósítanom, de engem ez a hét mindenképpen kimozdított a komfortzónámból, pozitív értelemben. Az idegen hely, az új emberek, a más szokások először nagyon megijesztettek, de szerencsére, napról-napra sikerült egyre jobban feloldódni és befogadni a sokoldalú élményt. 

Arra jöttem rá, hogy Óbudán túlságosan bele voltam kényelmesedve a táborok otthonosságába. Nem vettem észre, a kisebbeknek igazából mennyire szüksége van egy kedves és folyton készenlétben álló animátorra, mert jobban figyeltem a saját igényeimet. Megtanultam, hogy valóban a gyakorlat teszi a mestert és őszintén most éreztem először jó animátornak magam, hiszen már képes voltam azt mondani, hogy most nem én vagyok a fontos, hanem a gyerekek. Igazából lássuk be, legtöbbször nagyobb öröm nekik a mi odafigyelésünk, mint bármelyik bajnokság vagy játék. Emellett pedig, minél lelkesebben veszünk velük részt a programokon, ők annál inkább élvezik azt.

Bár igyekezetemben segített az a missziós érzet, hogy szeretnék adni valamit a közösségnek, inkább én kaptam megerősítést és fejlődési lehetőséget, amit tovább kamatoztathatok. Biztos vagyok benne, hogy ez egy fordulópont volt az oratóriumról alkotott képemről. Ugyanis ez a szokatlan hét segített ráeszmélni arra, hogy az otthoni gyerekeknek is érzékenyek az én felkészültségemre és lelkiállapotomra. A legfontosabb pedig mindig az, hogy mosolyogj!


Ferenczi Levente – szalézi animátor (Eger)
2023

Mindig is szerettem önkénteskedni, ott segíteni és tevékenykedni, ahol a legnagyobb szükség van rám. A vándoranimátorság gondolatától a jelentkezésem pillanatában picit tartottam, ezért félve mertem igent mondani erre a küldetésre. Egy kis bátorságot gyűjtve mégis csak beadtam a derekam és mertem igent mondani. 

Az az egy hét, amit Kazincbarcikán tölthettem mint vándoranimátor, mind testileg mind lelkileg feltöltött. Rengeteg új embert ismertem meg, nagyon sok új dologgal találkoztam az alatt az egy hét alatt. Minden oratóriumnak megvannak a maga szokásai minden helyen. Szerintem teljesen más érzés úgy ott lenni egy oratóriumban, hogy nem kell azon aggódni, hogy milyen program következik, nem kell fejben tartani a dolgokat.

Számomra nagy feltöltődés volt ez az egy hét. Ha te is szeretnél új dolgokat és sok új gyerekkel találkozni, akkor jelentkezz bátran TE is vándoranimátornak. Hiszen ez egy örök emlék marad számodra.


Tordasi oratórium szalézi animátorai
2023

Sajókaza nem sokak számára ismert hely. Ez az apró falucska a Sajó folyó partján, Miskolctól háromnegyed órányira fekszik. A település két végén egy-egy telep található, ahol mélyszegénységben élők laknak, ha egyáltalán a „lakni” szó használható az életkörülményikre.  

A sajókazai családok mindennapi segítését és végső soron a társadalomba való integrálását a Máltai Szeretetszolgálat Jelenlét Pontjának dolgozói és a Don Bosco Szalézi Társaságának tagjai végzik. Az itt dolgozók igyekeznek folyamatosan elérhetőek lenni a lakosok számára: segítenek az ügyintézésben, számlabefizetésben, kórházlátogatásban és bármiben, amire a helyi lakosoknak szüksége van. A nyár folyamán a gyerekek számára nyári tábort rendeznek különböző foglalkozásokkal, amelybe idén a tordasi oratórium is besegített. Animátoraink közül öten utaztunk fel Sajókazára Kati nővérrel, hogy ott három napig egy nyári oratóriumot tartsunk a gyerekeknek.  

Sajókazán nagyon szívesen fogadtak minket a Jelenlét Pont és a helyi plébánia munkatársai. A Jelenlét Pont kimeríthetetlennek tűnő dekoranyag és játék készletét felhasználva a munkatársak és szaléziak segítségével könnyen elkészítettük a három napi programot.  

A gyerekek reggel 9 órától, délután 2 óráig voltak a táborban. Ezalatt reggeliztek, játszottak, meghallgattak egy rövid tanítást az animátoroktól, amiről később kiscsoportban beszélgettek; majd a nap utolsó programja, az ebéd előtt kézműves foglalkozáson alkothattak.  

A gyerekek már az első pillanattól kezdve a szívükbe fogadtak minket és a legnagyobb szeretettel és tisztelettel voltak irántunk. Hosszú időbe került, mire megértettem velük, hogy engem nyugodtan tegezhetnek.  

A kisebb gyerekek öleléseik áradatával, míg a nagyobbak kedves szavaikkal és apró, de számukra annál értékesebb ajándékaikkal mutatták ki szeretetüket. Én sok egyéb ajándék mellett Raultól kaptam egy ritka focis kártyát, amit Ő nagy kincsként mutogatott a tábor első napján, majd a harmadik nap végén búcsúzáskor adta nekem. Nagyon sokat jelentenek nekünk ezek az ajándékok, hiszen ezeknek a gyerekeknek ez mindenük, amijük van és ezt is inkább nekünk adták. 

A három nap végére nagyon elfáradtunk, de a gyerekek és a munkatársak szeretetétől fel is töltődtünk. Nagyon sokat kaptunk a tőlük, még ha adni is mentünk oda. A gyerekek megígértették velünk, hogy visszamegyünk még, és a csapatunk is egyetértett abban, hogy ebből szép hagyomány válhatna. Már izgatottan várjuk, hogy jövőre a tapasztalatainkat felhasználva jobban felkészülve viszontláthassuk kis barátainkat. 

(Szilika Domonkos, tordasi animátor) 

Kerek Petra – szalézi animátor (Vácszentlászló)
2022

Mindig is szerettem önkénteskedni, ott segíteni, ahol a legnagyobb szükség van rám: így nem is gondolkodtam sokat azon, hogy kipróbáljam-e a szalézi vándoranimátorságot. Igazi komfortzónából való kilépés volt, hiszen az elején csak az általam megadott időpont volt biztos. Ez pedig egy csodás lehetőség volt arra, hogy ne csak fizikailag, hanem lelkileg is készüljek erre a szolgálatra. 

Az az egy hét, amit vándoranimátorként Nyergesújfalun töltöttem, számos helyen formált és alakított engem. Sok-sok embert ismertem meg, új helyzetekkel szembesültem, számomra addig ismeretlen helyi sajátosságokkal találkoztam; azonban a cél közös volt: mindenki azon munkálkodott, hogy a gyerekeket a Jóisten felé vezessük a színes programokon keresztül. Számomra ez biztonságot és motivációt adott, hiszen a helyi oratóriumunkban is ezt csináljuk szalézi animátorként. 

Én csak bátorítani tudlak, hogy ha esetleg gondolkozol a vándoranimátorságon, akkor vágj bele! Számos olyan élményben lesz részed, amire nem is számítasz, de ezek mind-mind tesznek hozzád! Hazafelé pedig garantáltan hatalmas hálával lesz tele a szíved, és ezt az érzést sosem fogod elfelejteni! 🙂 


Kovács Alíz – szalézi animátor (Vácszentlászló)
2022

A vándoranimátorság gondolata először számomra ijesztőnek tűnt, elmenni egy teljesen idegen helyre, olyan emberekkel együtt munkálkodni, akiket nem ismerek, olyan hihetetlennek tűnt, hogy ez nekem menne és jól érezném magamat. Aztán az élet mégis úgy hozta, hogy hosszas gondolkodás után belevágtam. Eldöntöttem, hogy kilépek a komfortzónámból és teszek egy próbát, mondva, hogy ezzel semmit sem veszíthetek, csak nyerhetek, és ez a döntés az egyik legjobb döntésem volt.

Csak kapkodtam a fejemet, hogy milyen gyorsan kerültem Egerbe, és az indulásnál már csak az ott töltött idő tűnt rövidebbnek, mert egy fantasztikus hetet töltöttem ott el. Minden várakozásomat felülmúlta, rengeteg élménnyel és tapasztalattal gazdagodtam. Hálás vagyok, hogy egy ilyen befogadó és összetartó közösséget ismerhettem meg.

Teljesen más érzés volt így ott lenni egy oratóriumban, olyan stresszmentes és örömteli volt az egész, hiszen nem azon gondolkodtam folyamatosan, hogy milyen program következik, kinek, mikor és mit kell csinálnia, hanem tényleg meg tudtam élni minden egyes pillanatot és egy teljesen új nézőpontot adott.

Szóval, ha szeretnéd kipróbálni, hogy milyen egy stressz nélküli oratórium, szeretnél megismerni egy csomó új embert, fejlődni, jobban elmélyülni az animátor hivatásodban és rengeteg felejthetetlen élményt szerezni, akkor biztatlak, hogy jelentkezz Te is vándoranimátornak!