Szalézi plébániák

A szaléziak tevékenységi köre szerteágazó, hiszen minden környezetben másra van szükség, és így sokféleképpen valósulhat meg a Don Bosco által elkezdett küldetés.

A plébánia a megkeresztelkedett hívek nagy közössége, az egyetemes Egyház egy kis szelete, amely beilleszkedik az egyházmegyei pasztorális szolgálatba. A keresztény közösség az a történelmi hely, ahol az egység megtapasztalhatóvá válik, és benne a krisztushívő otthonra talál. Minthogy a plébánia a közösségek közössége, az emberi kapcsolatok tág szövedékét alakítja ki, amely erősíti a közösséget és a testvériséget.

A szalézi plébánia sajátossága a fiatalokra, közöttük is elsősorban a legszegényebbekre fordított kiemelt figyelem. Az ifjúság előtérbe helyezése a szaléziakra bízott plébánián nem kizárólagos, vagy diszkriminatív döntést jelent, hanem megkülönböztetett törődést. A plébániát a szalézi szerzetesi közösségre (Don Bosco Szaléziak) bízzák, amely elfogadja az adott egyházmegye pasztorációs irányvonalait, ugyanakkor hozzáteszi saját karizmájának gazdagságát is.


TELEPÜLÉSPLÉBÁNIA / LELKÉSZSÉGFÍLIÁK
Budapest – ÓbudaSegítő Szűz Mária Lelkészség
Budapest – ÚjpestNagyboldogasszony plébánia
(Újpest-Megyer)
Baross utcai Jézus Szent Szíve templom
Budapest – ÚjpestSzent István Király plébánia
(Clarisseum)
KazincbarcikaAvilai Szent Teréz plébánia, ill.
Szent Család templom
Bánhorváti, Berente, Dédestapolcsány, Sajógalgóc, Sajókaza
NyergesújfaluSzent Mihály plébániaBajót, Mogyorósbánya
PéliföldszentkeresztSzent Kereszt templom
SzombathelySzent Kvirin plébániaÚjperint, Petőfi-telep