Szalézi Ifjúsági Mozgalom (SZALIM)

A Szalézi Ifjúsági Mozgalom az a „lelkiségi közeg” ahol találkozik minden olyan csoport, egyesület, fiatal szerveződés, akik magukénak érzik a szalézi lelkiséget, és annak nevelői misszióját. A SZALIM egy Don Bosco lelkiségében karitatív tevékenységet végző szervezet, ami a fiatalok evangelizálásával, nevelésével, oktatásával és szocializálásával foglalkozik, önkéntes fiatalok bevonásával.

A Mozgalom szalézisága Szalézi Szent Ferenc szeretetteljes és jámbor lelkületének mintájából fakad, valamint Don Bosco és Mária Mazzarello életpéldájából gyökerezik. A szalézi atyák, testvérek, a szalézi nővérek és a szalézi család minden tagja segítik a fiatalokat a mindennapi fejlődésben, melléjük állnak és együtt haladnak a szentség felé vezető úton.

A szaléziak mellett a Mozgalmat az abban részt vevő gyerekek és a sokszor felelős szerepet is vállaló fiatalok alkotják, akiknek tevékenységét korszerű, rugalmas, kreatív és fiatalos animáció jellemzi. „Szeressétek, amit a fiatalok szeretnek, hogy ők is szeressék, amit ti szerettek!” (Don Bosco)

A Szalézi Ifjúsági Mozgalom összetartja és átöleli azokat az személyeket, csoportokat, egyesületeket, akik szeretik és követni igyekeznek Don Boscót, a szalézi lelkiség fiatalos szellemében. Az ifjúság szervezeteként kulturális rendezvények, sportesemények, formációs és ifjúsági vezetőképző programok, rendezvények, kiadványok segítségével keretet ad a magyar szalézi fiatalok ez irányú tevékenységének. Kiemelt szempont a hátrányosan érintett gyerekek segítése, a társadalomba való könnyebb integrálás lehetővé tétele számukra.