Animátori anyagok


Valdocco – Útravaló a szalézi animátorsághoz

Közel tizenöt éve született az utolsó egységes animátorképzési anyag, ezért szükséges volt, hogy sok év eltelte után megújítsuk ezt a segédanyagot, aktualizáljuk és bővítsük.

A kiadvány szerkesztésében többen is részt vettek, mint például egy szalézi szerzetes, szalézi animátorok és leendő szalézi munkatársak is. Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani nekik: Czopf Klára, Jani Áron SDB, Kurdi Kata, Lengyel Mária, Markolt-Rózsa Réka, Mázik Réka, Sándor Dorottya, Szlávik Adél.

Törekedtünk arra, hogy felhasználjuk a korábbi jegyzeteket, illetve a közös gondolkodás és tapasztalatmegosztás által egy olyan füzetet hozzunk létre, mely az elkövetkezendőkben jelentős segítségül szolgálhat az animátorképzőknek és a képzendőknek egyaránt.

A 280 oldalas kiadvány 8 nagy témakörben (modulban) dolgozza fel az animátorok képzésének anyagát (önismeret, közösség és csoport, szalézi témák, lelki témák, animátorság, a fiatalok, játék és program, animáció). Az elméleti részeken túl a gyakorlathoz is segítséget nyújt a füzet, valamint konkrét tippeket is tartalmaz egy-egy téma feldolgozására.

A füzet egy iránymutatás, ami jó alapul szolgálhat a képzésekhez, ám természetesen bővíthető, alakítható. Sőt, talán éppen azért is jó ez a segédanyag, mert minden közösség magáénak érezheti, hiszen ők maguk formálhatják, színesíthetik saját, bevált szokásaikkal, játékaikkal.

Nagy szeretettel ajánljuk elsősorban a szalézi animátoroknak, de mindazoknak is, akik a fiatalok nevelésével foglalkoznak. Bízunk benne, hogy segítségükre lesz a szolgálatukban!
Érdeklődni lehet az iroda@szalim.hu e-mail címen.


Játéktár

A szalézi játéktár egy több száz játékból álló gyűjtemény szalézi animátorok számára. A játékok kategóriákba vannak sorolva a könnyebb kereshetőség érdekében.