Szalézi oratóriumok

A szaléziak tevékenységi köre szerteágazó, hiszen minden környezetben másra van szükség, és így sokféleképpen valósulhat meg a Don Bosco által elkezdett küldetés.

Magyarországon több szalézi oratórium is működik, ahol Don Bosco lelkisége szerint foglalkoznak a környékbeli fiatalokkal s szervezik iskolán kívüli, szabadidős programjaikat. Fontos azonban leszögezni: az oratórium nem elsősorban a helyszín, ahol a foglalkozás zajlik, hanem a cselekvés, ami ott folyik! Így tehát oratóriummá válhat akár egy nagy focipálya, vagy egy aprócska szoba, egy füves rét, egy autóbusz és egy uszoda is.

A szalézi rendház udvara, a sportpályák, a játék- és tanulótermek lehetőséget adnak, hogy oratóriumot varázsoljunk belőlük. Ezért a legtöbb szalézi háznál helyiségként is megtalálható az oratórium, hiszen ez a szalézi lelkiség egyik alapköve. Az oratórium az informális nevelés színtere, ahol a személyes találkozásokon keresztül a lélek mélyére lehet hatolni. Mindazonáltal az oratóriumban nem csupán játékkal várják az érdeklődőket, hanem sok helyen korrepetálást is végeznek, szakköröket működtetnek, csoportokat alakítanak (pl.: színjátszó, ima csoport, kisközösségek).

Az oratóriumban mindenki úgy érezheti, hogy – sajátos szerepének megfelelően – aktív részvételre, felelősségvállalásra kapott meghívást. Ezt a meghívást követik a szaléziak önkéntes segítői, a szalézi animátorok is, akik nélkül egyik oratórium sem tudna működni.

A szalézi művek Don Bosco oratóriumi tapasztalatából születtek. Eszerint az oratórium négy, egymást kiegészítő alappillérre épül, amelyek mindegyike megjelenik valamilyen módon minden szalézi intézmény életében. Az oratórium tehát:

  • Otthon – amely befogad
  • Iskola – ami az életre nevel
  • Plébánia – amely evangelizál
  • Udvar – ahol barátokként vidáman együtt lehetünk


SZALÉZI ORATÓRIUMOK MAGYARORSZÁGONVEZETŐ
Balassagyarmatplébános, szalézi animátorok
Budapest – Albertfalvaszalézi animátorok
Budapest – ÓbudaSDB szaléziak
Budapest – PesthidegkútFMA nővérek
Budapest – ÚjpestSDB szaléziak
EgerFMA nővérek
KazincbarcikaSDB szaléziak
MaklárFMA nővérek
MogyoródFMA nővérek
NyergesújfaluSDB szaléziak
SzombathelySDB szaléziak
TordasFMA nővérek
Vácszentlászló / TuraSC munkatárs