Hivatás

Csak én tudom, mi a tervem veletek: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek.” (Jer 29,11)

A hivatás tág értelemben véve az, amire minden ember hívva van, és amit a léttel együtt kapunk: hogy megtaláljuk Istent és boldogok legyünk. Nyilván ezt is keressük egész életünkben, mégis ritkán gondolunk úgy rá, mint hivatásra. A szűk értelemben vett hivatás az, amit foglalkozásnak is nevezhetnénk: ehhez is kapcsolódik egy döntés, de ma már egyre összetettebb kérdés – nincs semmi garancia arra, hogy a jelenlegi foglalkozásom valóban a hivatásom is, és hogy innen megyek majd nyugdíjba. A szó szoros értelmében vett hivatást az életünk egészére vonatkozó döntéshez kötjük: élethivatás, mert egy életre vállalom, mert az egész életemet meghatározza, és mert valaki mellett, a vele való életre teszem le a voksomat. Ez az, amit az életállapotra vonatkozó döntésnek is hívhatnánk.

Hogy miért fontos egyáltalán megtalálni a hivatásunkat? Talán mert tudjuk, hogy az életet azért kaptuk, hogy valamire odaadjuk, hogy építsük, hogy teljes életet élhessünk. Mert több kell, hogy legyen benne, mint sodródni az árral, és engedni, hogy elteljenek fölöttünk céltalanul az évek. Mert hisszük, hogy van valahol helyünk, ahol boldogok lehetünk, és Isten is örömmel látna benne minket.

A teremtéskor a házasságra, a családos életállapotra hívta meg Isten az embereket. Bizonyos esetekben azonban megteszi, hogy valakit arra hív, hogy ne másik emberrel, hanem Ővele kössön kizárólagos szövetséget. Ők azok, akik az Istennek szentelt életre, szerzetesi életre, papságra kapnak meghívást.

Hívást érzel arra, hogy Krisztust követve, Don Bosco nyomdokaiban járva a szalézi lelkiségben éld az életed? Többféle módon is része lehetsz a Szalézi Családnak!

Ha szeretnél közösségben élni, ha meghívást érzel a szerzetességre és szeretnéd jobban megismerni Don Bosco lelkiségét, keresd bátran a szalézi szerzeteseket, hogy megismerd az életüket! A szalézi atyák, testvérek és nővérek örömmel fogadják érdeklődésedet, keresd őket bizalommal kérdéseiddel!

Ha pedig úgy érzed, hogy nem a szerzetességre szól a meghívásod, de valamilyen módon szeretnél bekapcsolódni a Szalézi Családba, keresd bátran a szalézi munkatársakat! Ők a „világban élő szaléziak”, legtöbbször családban élnek és sajátos szalézi módon vesznek részt az Egyház küldetésében.