“Megállni tilos”

Minden a koronavírusról szól, ez ömlik rám a médiából, a beszélgetésekben és a csendes utcák is, a világban uralkodó feszültségről árulkodnak. Jézus azt mondja „de köztetek ne így legyen!” A világban félelem van, de bennünk maradjon meg a szabadság, a józanság és az egymás iránt érzett szeretet-felelősség. Azért vagyok felelős, mert szeretek és nem tehetek másképp.

Ezekben a napokban -azt mondják- több minden megváltozik körülöttünk és bizonyára bennünk -az emberben- is sok minden átalakul. Ebben már benne vagyunk, fel kell készülnöd arra, hogy a változás kizökkent, új módon szólítja meg az életed. Látod milyen törékeny az ember? Egy szabadszemmel észrevehetetlen kórokozó kényszeríti térdre az emberiséget. Ez a vírus olyan, mint a bűn: elszakít bennünket egymástól, de olyan erős nem lehet, hogy elszakítson Istentől, hiszen térden állva nem csak küzdeni, hanem imádkozni is lehet.

Most meg kell állnunk. Most mindenkinek józanul, szeretettel kell gondolkodni és cselekedni. A világunk által kirakott „megállni tilos” tábla csődöt mondott. Egy legyengült immunrendszer és egy legyengült emberiség hogyan akar reagálni erre a helyzetre? Közös és személyes reakcióink sok mindent eldöntenek majd. Én azt tapasztalom, hogy Isten valamiért megállított bennünket és történik ez éppen a Nagyböjt közepén. Akkor, amikor egyébként is a csendre vágyunk, de soha nem adatik meg, mert „megállni tilos”!

Most többet vagyunk-leszünk együtt és egymás mellett. A családok a megszokottnál több időt töltenek majd saját lakásukban. Amire nem volt idő korábban, azt most bátran és kreatívan élhetjük meg. Sokan azzal szembesülünk majd, hogy elfelejtettünk „mit kezdeni” a szabad-idővel! Milyen az, amikor nem kell elsietni otthonról? Nincsenek sűrűn szervezett találkozók és értekezletek, nem lesz edzés, nincs tánc és szolfézsóra. Minden társadalmi tevékenység a minimumra korlátozódik. Ez az idő most tényleg a családé lehet! Tudunk-e együtt lenni és élni másképp, mint eddig? Vagy maradnak a kütyük és a képernyő? Ne tedd! Ne félj attól, hogy beszélgess, játssz, olvass, zenét hallgass és sétálj egy nagyot. Most el kell kezdeni és keresni az események mélyebb értelmét, ami nem lehet egyszerűen csak a komfort és szokások hiánya.

Ne félj attól, hogy imádkozz! Most VAN rá idő! Most együtt vagyunk! Most nagy szükség van rá!

Dr. Serfőző Levente atya

a Szeged-Csanádi Egyházmegye
ifjúságpasztorációs felelőse,
oktatási helynök