Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét lezáró levele

Krisztus Király ünnepén Ferenc pápa a Szent Péter bazilika szent kapujának bazárásával lezárta az irgalmasság rendkívüli szentévét. A Szentatya ennek az ünnepnek kapcsán adta ki a „Misericordia et misera” című apostoli levelét. A 15 oldal terjedelmű levél négy dolgot taglal: legfontosabb benne, hogy a pápa minden papot felhatalmaz arra, hogy a terhességmegszakítást (abortuszt) feloldozhassák, az irgalmasság misszionáriusai tovább folytatják szolgálatukat, a X. Szent Piusz Testvériség közösségeit látogató hívek immár érvényesen fogadhatják a szentségi feloldozást, és végül Ferenc pápa megalapította a Szegények Világnapját.

„Közülünk senki sem szabhat feltételt Isten irgalmassága számára. Az mindig a Mennyei Atya ingyenes aktusa marad: feltétel nélküli és ki nem érdemelt szeretet. Nem kockáztathatjuk meg, hogy ellenálljunk a szeretet teljes szabadságának, mellyel az Isten belép minden ember életébe. Az irgalmasság ennek a szeretetnek a konkrét cselekedete, mely miközben megbocsát, átalakítja és megváltoztatja az életet. Napjaink technika uralta világában úgy tűnik, hogy megnövekszik a sokféle szomorúság, magány és reménytelenség. Éppen ezért szükség van a remény, az igazi öröm tanúira” – írja a Szentatya.

Az apostoli levél legmeghatározóbb határozata az, hogy Ferenc pápa minden egyes papnak a világon megengedte, hogy feloldozza az abortuszon átesett nőket. Erdő Péter kifejtette: a „büntetés” elengedésének jogát, amely korábban főként csak a püspököket illette meg, a püspökök továbbadhatták. A magyar egyházmegyékben – így az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében is – a püspök évről évre fölhatalmazta az összes papot az „abortuszért járó büntetés” elengedésére.

Végül Ferenc pápa a szentévet lezáró apostoli levelében a nehézségben lévő családok megsegítésére buzdít. Megalapítja a Szegények Világnapját és azt az évközi időszak 33. vasárnapjára helyezi, mely a Krisztus Király ünnepe előtt az utolsó vasárnap az adventi időszakot megelőzően.

Forrás: MTI, Vatikáni Rádió

Baranya Bence

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük