Animátortalálkozó Óbudán

Pénteken kezdődött a 2019-es tavaszi animátortalálkozó Budapesten, az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskolában, amelynek idei mottója a Hear(t) (szívvel való meghallgatás) volt.

A már jól megszokott örömmel fogadtak minket péntek délután, majd Szűz Mária, a Keresztények Segítsége ünnepén lelki esttel hangolódtunk a hétvégére.

A hétvége témája a 2018. őszén megtartott ifjúsági szinódus volt. Az egyházi gyűlés után megfogalmazott szinódusi záródokumentumot vettük az animátortalálkozó, így a péntek esti lelki programunk alapjául is.

A dokumentum az emmauszi tanítványok evangéliumi történetén alapszik. Ehhez kapcsolódóan a lelki estünkben is magunkra, saját életünk értetlenségeire figyeltünk, amikor Jézus ugyanúgy mellettünk halad, akár az ellenkező irányba is. A szentgyónás szentségében felismerhettük Jézus valóságát, majd visszatérve az igazsághoz, szentségimádás keretében adhattunk hálát.

A szombaté volt a formáció: végigkövethettük forgószínpados csoportos foglalkozások keretében a szinódusi záródokumentumot, amely főszereplői mi, fiatalok vagyunk, majd kis csoportokban megbeszéltük Ferenc pápa üzenetét. A hétvégén előkerültek olyan témák is, mint, hol van a helyünk az Egyházon belül.

Délután két műhelyen is részt vettünk, ahol tanulhattunk arról, hogy kell (gyerek)csoportot vezetni, koordinálni, melyek azok a játékok, amelyekkel le lehet őket kötni. Volt azonban lelki témájú is, például a „the style of God” vagy az imaműhely. Megbeszéltük, miért vagyunk szalézi animátorok, és milyen a hiteles szalézi animátor.

Ez a hétvége a meghallgatásról szólt, úgyhogy vasárnap volt lehetőségünk feltenni a kérdéseinket szalézi szerzeteseknek, nővéreknek, és szalézi munkatársaknak, akik a színpadon ülve készségesen választ is adtak a kérdéseinkre. Így többek között érintettük a keresztény szórakozóhely, szalézi árvaház, rendben élők fizetését, valamint a fiatalok egyházhoz való kapcsolatának kérdését is.

Persze szalézi módon most is volt csomó játék, röpibajnokság, teaház és megannyi különleges foglalkozás, ami még színesebbé tette a hétvégénket.

Úgy érzem, ez egy szuper találkozás volt, sokat tanultunk és jutott bőven a kikapcsolódásra is.

Szeghő Balázs