Az Oratórium története

Az Oratórium ötlete az ifjúság két nagy barátjának elméjében született meg és fejlődött napról napra, egészen korunkig.

Néri Szent Fülöp:

Néri Szent FülöpAz első Oratórium Róma egyik templompadlásán született meg. Szerzője: Néri Fülöp. Egy jó kedélyű, életvidám pap.

”Pippo Buono (Jóságos Fülöp– Ahogyan a Rómaiak hívták egymás közt) összegyűjtött nemeseket és szegényeket, bankárokat és koldusokat, és együtt olvasták a szentek életrajzait, imádkoztak, beszélgettek, gyóntak, szent énekeket írtak és énekeltek ebben az „égi” és „földi” iskolában.

Olykor a szabadban találkoztak, hogy közelebbi kapcsolatba kerüljenek a természettel és az emberekkel. A találkozó végén a csoport elment a közeli Szentlélek kórházba, ahol együtt ápolták a betegeket.

Néri Fülöpnek ezt a csodálatos találmányát tovább folytatták segítői és követői az „Oratórium Kongregációjának” papjai, akik az ő példájára arra tették fel életüket, hogy másoknak szolgáljanak. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Don Bosco:

Don BoscoAz Oratórium „modernebb” változata Valdocco rétjén született, Torino külvárosában. Don Giovanni
Bosco, egy fiatal pap, aki Asti dombjairól érkezett az iparosodó nagyvárosba, ahol megszámlálhatatlan árvát és kihasznált gyereket talált, akik család és barát nélkül, a munkáltatóktól kihasználva, vagy börtönbe zárva tengették életük napjait. Mélységesen megrázta ez az élmény, és hozott egy nagy döntést: «Mostantól kezdve, egész életemet ezeknek a fiataloknak szentelem». Beváltotta ígéretét…

Minden vasárnap meghívta a fiúkat arra a rétre ahol a fergeteges játékok között a nap kiemelkedő része mindig az Istenhez való fordulás volt. A Szentmisékben beszédei hatalmas hatással voltak a fiatalokra. A hír gyorsan terjedt és tömegekben érkeztek a gyerekek az oratóriumba, ahol később műhelyek, házak és templomok épültek. Mikor gyermekei már százszámra jöttek, újabb oratóriumokat nyitott, a város, az ország, Európa és a világ különböző tájain.

A keret mindig ugyanaz: vidámság és szentség, játék és imádság, nyitottság mindenki előtt és kölcsönös tiszteletegymás iránt.

Ez a minta még ma is működik, aktualizálva mindig a helyzetre a világ minden táján, a fiatalok nagy barátjának példáját követve.

Angol nyelvű videó Don Bosco Oratóriumáról

 

[QuoteRotatorPlus]