A nevelés a szív dolga!?

Animátortalálkozó Óbudán

szalim_mt_10071Immáron 10. alkalommal gyűlt össze az ország szalézi animátorközössége, hogy újra együtt fejlődjenek a szalézi lelkiségben. Idén ősszel az óbudai és albertfalvi animátorcsoport látta vendégül a több, mint 140 résztvevőt az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Általános Iskolában. A Szalim idei mottóját viselte a találkozó „A nevelés a szív dolga”. A szervező stábbal már hetekkel a találkozó előtt átjártuk ennek a mondatnak a tartalmát. Mi is az a nevelés? Mi neveljük magunkat? Amúgy Don Bosco miért nevelt, egyáltalán hogyan nevelt? Ezekre a kérdésekre kerestük közösen a választ a három nap alatt.
A megérkezéskor a fiatalok már rögtön egy időutazásba csöppentek, pontosabban 2016-ból átteleportáltunk a 19. századba egy Vadloccoure nevű falucskába. Visszamentünk Don Bosco idejébe, hogy választ kapjunk az ő nevelési módszerére. A közös kezdés, ismerkedés után átsétáltunk az óbudai szalézi templomba, ahol Skribanek Helga nővér vezetésével egy nagyon meghitt, felemelő szentségimádásban volt részünk.szaleziak_201611111
Az este további részében a rég nem látott barátok egy pohár tea mellett beszélgethettek. A tea mellett egy őszinte keretek között Csány Marcival lehetett beszélgetni a szalézi animátorságról. A fiatalok kíváncsiak voltak, hogy egy már idősebb animátor, hogyan élheti meg a hétköznapokban a szalézi animátorságát, praktikus tanácsokat kértek nevelési módszerekről.
A szombati napunk a fejlődésre összpontosult. Reggel egy közös szentmisével indítottuk a napot, melyet Havasi József atya celebrált a fiataloknak, majd következtek a képzés elmaradhatatlan elemei. A társaság két előadást hallgathatott párhuzamosan, a 18 év alatti fiataloknak Lytton atya tartott előadást a hivatás fontosságáról. A 18 felettieknek Egyházy Kata nővér a nevelésről beszélt az animátoroknak. Mind a két korosztály csoportbeszélgetéssel, megosztással zárta a délelőtti képzést. Az ebéd ledolgozásáért a házigazdák voltak a felelősök, akik egy nagy játékkal készültek a résztvevők számára, kicsit megismerhették az iskola körüli tereket, épületeket a fiatalok.
Délután a gyakorlati képzésre került sor. A fiatalok 8 műhely közül választhattak és ezekben a csoportokban fejleszthették magukat. A pszichodrámán keresztül a zsonglőrködésen át mindent elsajátíthattak a fiatalok. Megismerkedhettek a Kahoot nevű alkalmazással, megtudhatták, hogy miért is fontos a játék az oratóriumban, a kézműves foglalkozás, mint nevelési eszközt fejlesztették, leporoltuk az animátorszívünket is, megtanultuk, hogyan kell animálni az imát a hétköznapokban, a közösségekben és hogyan tudjuk alkalmazni a kommunikációs eszközöket az oratóriumban.
A sok tanulás, gyakorlat után a szombat esti játékban volt részünk az animációs csoport segítségével. A vasárnap délelőtti szentmisén, melyet Ábrahám Béla atya tartott, hálát adtunk, hogy 10. alkalommal is sikerült összegyűlni ennyi fiatalnak, akik Don Boscót követve fiatalokkal foglalkoznak. Természetesen az ünneplés nem maradhat el torta nélkül, a Valdocco Cukrászda jóvoltából egy hatalmas torta segített, hogy a 10. szalézi animátortalálkozó még emlékezetesebb maradjon.
Hálásan köszönjük az óbudai szalézi közösségnek, az óbudai és albertfalvi szalézi animátoroknak, hogy vállalták a házigazda szerepét és még otthonosabbá tették a találkozót! Hálás köszönet illeti az Óbudai Szent Péter és Pál Szalézi Iskolát, hiszen ők adtak helyet a találkozónak, köszönjük az iskola minden munkatársának a segítséget, közreműködést! Ne felejtsétek kedves animátorok, lehetnek zsúfoltak a hétköznapok, elevenek a gyerekek, de tudjuk, hogy a nevelés a szív dolga!

Szlávik Adél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük