Zárónap a Balassagyarmati Don Bosco Oratóriumban

A Balassagyarmati Don Bosco Oratóriumában tartott Nyári táborban animátorként vettem részt, és a zárónapunkról, amelyet 2018.06.29.-én tartottunk, szeretnék egy kis ismertetőt írni.
Táborunk 2018.06.18.-tól 06.29-ig tartott és témája a Némó mese volt, melyet az „Uram add nekem azt a vizet…” jeligére próbáltunk építeni, s ez alapján az idei év mottója az „Ezt nem úszod meg szárazon” mondat lett.
Reggel mi és a segítők fél 7-re érkeztünk és előkészítettük az oratóriumot a gyerekek fogadására, kitettük a zászlókat, melyeket mi festettünk és összeállítottuk az egy perc és nyersz feladatokat. Ezután háromnegyed 7-től tartottunk egy reggeli imát, majd minden csoportvezető a szokott helyére vonult a kendőkkel és a kártyákkal. A gyerekek fél 8-tól fél 9-ig érkeztek meg, megkeresték a csoportvezetőket és a kendővel és a játékkölcsönző kártyával mehetett is játszani vagy pontokat gyűjteni az egy perc és nyersz feladataival. 9 órától kezdődött a nyitás, amiben a gyerekek egy közös, reggeli imán vettek részt, ahol Zalán atya egy fontos Don Bosco-i gondolatot tanított meg a gyerekeknek, mely úgy hangzik, hogy „Istenre gondolj hittel, felebarátodra szeretettel magadra alázatosan”, majd pedig egy kis színdarab segítségével beszéltük meg a napi témát. Ezután tízóraizhattak a gyerekek majd 10 órától csoportpercek következtek, mely alatt a kiscsoportok összeülve megbeszélték a napi témát, valamint próbáltak a délutáni Gálaestre. fél 12-től 13-ig ebédeltek a különböző csoportok, eközben pedig kézműves folyt az egyik teremben, melyen, a témához igazítva, halacska és kagyló alakú gipszformákat festhettek a gyerekek és az animátorok. 15 órától uzsonnára vonultak a csoportok, majd a nagyszínpad elé gyűlve megkezdődött a zárás, amely egy színdarabot és egy imát takar. A nap különlegessége a Gálaest volt, amii a két hét tábor lezárására került megrendezésre. Fél 4-től érkeztek a szülők, miközben a színpad előtt folyamatos táncolás zajlott. 4 órakkor elkezdtük a Gálaestünket, ahol minden csoport egy kis előadással készült, valaki némajátékkal adott elő egy mesét, volt, aki énekelt, vagy táncolt. A műsorszámok között a műsorvezető-animátor kihirdetett egy-egy „leg-et”, amire a nap folyamán a gyerekek szavazhattak, így történt, hogy megtudtuk ki a „legatyásabb atya”, a „legkedvesebb konyhásnéni”, a „legizmosabb animátor” és még sok mást is. Az előadás végén előkerült a nagy kincses láda, amelyből a gyerekek csokit, cukorkát, és ceruzát kaphattak. A Gálaest végén fáradtan, szomorúan, de boldogan köszöntünk el a gyerekektől, akikkel reméljük, jövőre ismét találkozhatunk.

 

Istvanovszki Diána
szalézi animátor