Hibaüzenet

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls _menu_load_objects() függvényben (/home/szalimhu/domains/szalim.hu/public_html/SZALIM/includes/menu.inc 579 sor).

Sándor István

A 39 évesen ártatlanul kivégzett örökfogadalmas szerzetes életútja a hit iránti hűség, a fiatalok melletti kitartás és elkötelezttség örök példája.
A szolnoki születésű, fémipari szakiskolát végzett fiatalember 1936-ban kezdte meg szalézi életét. A rákospalotai Clarisseumban szolgálta a fiúkat, ahol nyomdászként is dolgozott. Amikor a többi katolikus intézethez hasonlóan a kommunista diktatúra felosztotta a Clarisseumot is, az ide járó munkás gyermekekből megbízható ávósokat (hivatalosan: Államvédelmi Hatóság) akartak nevelni. Közülük a legjobbakat a "pártőrség" tagjaivá képezték ki. Feladatuk volt a hatalmon lévő párt, a Magyar Dolgozók Pártja vezetőinek, Rákosi Mátyásnak és Gere Ernőnek a személyes védelme.

Sándor Istán neveltjei közül Zana Albertet és másokat is besoroztak az ávóhoz. A kapcsolat azonban megmaradt lelki vezetőjükkel, Sándor István testvérrel. Nagy árat fizettek ezért. Zana Albertet, Farkas Ferencet és Sándor Istvánt a magyar demokrácia ellen való összeesküvés hamis vádjával 1953. június 8-án felakasztották. Ádám László tartományfőnök atya 15 év börtönt kapott ugyanezért.
Az Egyházmegyei Bíróság 2006. május 24-én kezdte meg Sándor István boldoggá avatási aktáinak összeállítását, majd 2007. december 8-án adták át a per anyagát Rómának. Ferenc pápa 2013. március 27-én engedélyezte Sándor István boldoggáavatását. A boldoggáavatási szertartást 2013. október 19-én a Szent István bazilika elötti téren Ferenc pápa képviseletében Mons. Angelo Amato bíboros a szentéavatási ügek kongregációjának prefektusa végezte. A szentmisét Dr. Erdő Péter, a római Szent Balbina címtemplom bíborosa, esztergom-budapesti érsek-metropolita, magyarország prímása mutatta be.