Oratóriumi szabályok, házirend

Milyen legyen egy jó rendszer?

1. A szabályok legyenek világosan és érthetően megfogalmazva. Az Oratóriumba aki belép, olvassa el és legyen tisztában az elvárásokkal.

2. Érdemes írni külön Házirendet és külön Működési Szabályzatot. A Házirend a viselkedési irányvonalakat ismerteti, a Működési Szabályzat pedig az Oratórium Működésének menetét. Pl. játékkölcsönzés, belépés stb…

3. A házirend ne legyen 120 oldal, 8-as betűmérettel. Kinek lenne türelme végigolvasni mindazt? Írjunk a lehető legrövidebben. (A Tolmezzoi Oratórium házirendje pl. 6 mondatból áll!)

4. Don Bosco, fiainak szánt tanácsait sohasem negatív formában fogalmazta meg. Mindig pozitívan, buzdítóan és nem tagadóan szólt hozzájuk. Ugyanazt a dolgot, lehet máshogyan is elmondani! Hogyan lehet kifejezni mondandónkat a ”NE” szócska nélkül?

Illusztráljuk egy példán a különbséget.
Szerintetek melyik hangzik barátságosabban?

Ne hazudj!  vagy Mondj Igazat!

Ne tedd tönkre… vagy Vigyázz Rá…

Melyik milyen érzéseket kelt az olvasóban?

az első - itt semmit nem lehet csinálni, minden tilos… Hogy fogom ezt bírni…

a második – na, de jó! Milyen keveset is kell tennem, hogy itt lehessek! Menni fog!

A szabályok megfogalmazásában, amikor csak lehet, igyekezzünk ezt a szempontot követni!

5. Mellékelve csatoljuk az Óbudai Oratórium 2006/07-es házirendjét. Ez a vázlat jó kiindulás lehet az aktuális Oratóriumoknak, saját szabályzatuk kialakításában.

Ebben a házirendben hatalmas betűkkel láthatóak a szabályok, amelyeket az arra járó szinte akaratlanul is elolvas, kíváncsiságból. Így az a gyerek is, aki csak elmegy előtte. 5 mondat. Aki viszont érdeklődőbb és jobban megnézi a lapot, ésszerű indoklást is talál az 5 kérésre, és Don Bosco egy-egy odaillő mondatát is megismeri.