Fiatalok ünnepe 2017.

kedd, 2017, január 31

Az ország minden szalézi házából érkeztek Kazincbarcikára az ifjú korosztály képviselői, hogy társaikkal közösen emlékezzenek meg Don Bosco 129. égi születésnapjáról. Az alkalomnak köszönhetően több fiatalnak sikerült eljutni Kazincbarcikára, kellően felkészülni és együtt ünnepelni.

A program 27-én, pénteken este kezdődött a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban az animációs csapat vidám, táncos megnyitójával. Ezt követően Misquitta Claudius atya, szalézi ifjúságpasztorációs megbízott és Vitális Gábor atya, tartományfőnöki vikárius és kazincbarcikai plébános üdvözölte az összegyűlt közel száz fiatalt. „Sokat teszaki keveset teszde azt teszi, amit tennie kell, és keveset tesz az, aki sokat tesz, de nem azt teszi, amit tennie kell”- idézte Don Bosco szavait Gábor atya. Beszélt a barátság fontosságáról is, melyet Don Bosco és Comollo Alajos példáján keresztül világított meg. Az éjszaka hátralevő részében Lytton atya vezetésével szentségimádással, majd virrasztással hangolódtak a fiatalok a másnapi ünnepre.

Szombat délelőtt kezdődött a hétvége központi eseménye, a tartományi Don Bosco ünnep a tavaly szeptemberben átadott Don Bosco Sportközpontban, amelyen a fiatalok is részt vettek, és együtt örvendeztek Domán Vivien egri szalézi animátorral, aki a Szalézi Ifjúsági Mozgalom javaslatára idén átvehette a Savio Domonkos-díjat. „Személyes példamutatásával, a katolikus hit megélésével sok fiatal animátornak lett példaképe, méltó vezetője” – hangzott el a méltatásában, ahol emellett kiemelték a SZALIM-ban folytatott tevékenységét és az egri oratóriumi közösségben végzett nélkülözhetetlen munkáját.

A késő délután kezdődő Don Bosco „szakmái” játékban már csak a Fiatalok Ünnepén részt vevő fiatalok maradtak a sportközpontban. Ebben a nagy játékban kipróbálhatták a létesítmény kínálta lehetőségeket.

A kiadós vacsora után az este hangulatáról a Kelet Brass Band gondoskodott, jól megtáncoltatva mindenkit. A koncert után a hagyományos szalézi jóéjszakátot Gamon Ewa nővér tartotta. „Találd meg minden helyzetben a jót, a kincset, mert nem véletlenül történik veled, ami történik. Találd meg a jót, és hogy Isten mit kíván tőled”- mondta a nővér. Az estét Hubai István akusztikus koncertje zárta a Szalézi Szent Ferenc Gimnáziumban, éjszakába nyúló teaházzal és beszélgetési lehetőséggel.

A Fiatalok Ünnepe lezárásaként vasárnap reggel a program résztvevői csatlakoztak a kazincbarcikai Szent Család-templom közösségéhez a vasárnapi szentmisén

Fekete Barnabás/szaleziak.hu